- Nederlanders zijn later met hun overstap naar een andere zorgverzekeraar, meldt Geld.nl.
- Vanwege een aantal veranderingen in 2025, is het ook van belang om goed uit te zoeken wat de polis dekt.
- Business Insider noemt 5 punten om op te letten bij het afsluiten van een zorgverzekering.
- Lees ook: Dit verandert er per 1 januari 2025 in de zorg: premie zorgverzekering omhoog, zorgtoeslag stijgt en minder fysiobehandelingen
Nederlanders beslissen steeds later in het jaar of ze overstappen naar een andere zorgverzekering. De echte overstapdrukte begint nu pas, hoewel overstappen al kan sinds half november, meldt Geld.nl.
“Sinds kerst neemt het verkeer in onze zorgverzekeringvergelijker fors toe”, meldt expert zorgverzekeringen Paul Huibers van de vergelijkingssite. “Al verschuift de echte overstappiek steeds verder naar de allerlaatste dagen van het jaar.”
Consumenten vergelijken de zorgverzekering steeds vaker niet alleen op prijs, maar ook op de voorwaarden, ziet Geld.nl.
“Zo vinden mensen het belangrijk om te weten of hun nieuwe zorgverzekeraar contracten heeft met zorgverleners in de buurt. Mogelijk nemen ze hierdoor meer tijd voor het maken van een goede afweging”, denkt Huibers.
Vorig jaar zijn ruim 1,3 miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, volgens Geld.nl. Hoeveel dat er dit jaar worden moet blijken.
Bijzonder aan de zorgverzekering voor 2025 is het verdwijnen van de restitutiepolis voor de verplichte basisverzekering. Hiermee is er ook geen enkele polis meer waarmee alle zorg 100 procent wordt vergoed.
Er is altijd een deel van de zorg waarvoor je mogelijk een deel zelf moet betalen. Dit kan het geval zijn als de verzekeraar geen afspraak heeft gemaakt met de zorgverlener.
Het uitzoeken van een geschikte polis kan daarom lastiger zijn. Business Insider noemt een aantal punten om op te letten en verwijst je naar artikelen waar je meer tips en informatie vindt over deze onderwerpen.
1. Hoe hoog is de premie?
Bij het uitzoeken van een zorgverzekering zal de hoogte van de premie een grote rol spelen, naast de voorwaarden.
Om de kosten voor de basisverzekering kunnen we niet heen, deze polis is verplicht en zorgverzekeraars mogen je ook niet weigeren. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, hiervoor kunnen verzekeraars je wel weigeren.
Bij de basisverzekering kun je kiezen voor een naturapolis of combinatiepolis. Bij een naturapolis wordt alleen gecontracteerde zorg volledig tot het maximale tarief vergoed. Heeft de verzekeraar geen afspraken met de zorgverlener, dan betaal je mogelijk een deel zelf.
Bij een combinatiepolis geldt voor het grootste deel van de zorg dat deze tot een maximaal tarief volledig wordt vergoed. Voor een kleiner deel van de zorg geldt dat je een deel zelf moet betalen. Meestal geldt dat voor de zorgsoorten geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging, maar niet altijd.
Wat ook van belang is bij de basisverzekering, is dat er een verplicht eigen risico geldt van 385 euro. Bij de meeste verzekeraars kun je een premiekorting krijgen als je het eigen risico verhoogt naar bijvoorbeeld 885 euro. Ook geven verzekeraars korting als je de jaarpremie in één keer betaalt.
- Bekijk hier de maandpremies per polis voor de basisverzekering.
- Lees hier waar je op moet letten als je het eigen risico verhoogt voor premiekorting
- Lees hier wat je kwijt bent aan een basisverzekering en aanvullende polis bij 3 veel voorkomende combinaties.
2. Hoeveel moet je zelf betalen als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat?
Zoals gezegd kun je bij de basisverzekering kiezen tussen een natura- of combinatiepolis. Welke polis je ook kiest, er is altijd een deel van de zorg die niet gecontracteerd is en waarvoor je een deel van de kosten zelf moet ophoesten als je daar gebruik van maakt.
Bedenk dat het per polis verschilt hoe groot het percentage is dat je van het maximale tarief vergoed krijgt, dit kan variëren van 60 procent tot 85 procent.
Naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaan en er dan achter komen dat je bijvoorbeeld 40 procent van de rekening zelf moet betalen (en soms meer als de zorgverlener een uitzonderlijk hoog tarief rekent), kan een onaangename verrassing zijn.
Het kan daarom handig zijn om te weten hoeveel zorgverzekeraars niet-gecontracteerde zorg vergoeden. Business Insider heeft dat op een rij gezet.
- Bekijk hier de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg per polis.
3. Is er een zorg- of omzetplafond ?
Als het gaat om de zorgverzekering bestaat er zoiets als het omzetplafond of zorgplafond. Dit betekent dat zorgverzekeraars een afspraak hebben gemaakt met de zorgverleners over een maximaal bedrag of maximaal aantal behandelingen dat de zorgverlener bij de verzekeraar mag declareren.
Uiteraard kan het zorgplafond worden bereikt, wat meestal aan het einde van het jaar gebeurt. Een mogelijk gevolg is dat je niet bij de zorgverlener van jouw keuze terecht kan, ook al is deze bijvoorbeeld gecontracteerd. Je kan dan wel op een wachtlijst worden geplaatst voor het volgende jaar.
Maar het loopt niet altijd zo. Een zorgverzekeraar kan aanvullende aanspraken maken waardoor je toch terecht kan, of er geldt een zogenoemde doorleverplicht (meestal bij combinatiepolissen), waardoor de zorgverlener je toch moet behandelen, ook al is het omzetplafond bereikt.
Business Insider heeft op een rij gezet wat er kan gebeuren als het omzetplafond is bereikt en bij welke polissen een plafond is afgesproken, al dan niet met doorleverplicht.
- Lees hier of er wel of geen omzetplafond is per polis.
4. Wel of geen aanvullende verzekering?
Wellicht wil je naast de verplichte basispolis ook een aanvullende zorgverzekering? Of misschien had je die al. Als je een aanvullende zorgverzekering overweegt, is het goed om te bepalen voor welke zorg je die neemt en of de kosten voldoende gedekt worden.
Kies je alleen aanvullende verzekering voor tandartskosten, dan kan het zijn dat je met de premie en de eigen bijdrage duurder uit bent dan als je niet aanvullend verzekerd zou zijn. Misschien loont de aanvullende verzekering dan wel als je deze bijvoorbeeld ook voor andere zorg afsluit, bijvoorbeeld fysiotherapie.
Goed om te weten: in 2025 zijn de premies voor aanvullende verzekeringen verhoogd. En veel mensen zijn aanvullend verzekerd voor fysiotherapie. In 2025 is het aantal vergoede behandelingen voor fysiotherapie verlaagd.
- Lees hier meer over de dekking voor fysiotherapie in de aanvullende zorgverzekering.
- Lees hier meer over de dekking voor tandartskosten, orthodontie en fysiotherapie.
- Bekijk hier wat je kwijt bent aan een basisverzekering en aanvullende polis bij 3 veel voorkomende combinaties.
5. Check of je recht hebt op zorgtoeslag?
Al met al gaan de kosten voor zorg volgend jaar dus omhoog. Wat dat betreft is het fijn dat de zorgtoeslag ook op is geschroefd. Althans, voor degenen die daarvoor in aanmerking komen. Als alleenstaande mag je inkomen in 2024 bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 39.719 euro per jaar.
Verdien je 30.000 euro per jaar, dan krijg je 112 euro per maand zorgtoeslag. Dit bedrag loopt snel af als je inkomen hoger ligt.
- Lees hier hoeveel zorgtoeslag je kan krijgen en wanneer je ervoor in aanmerking komt.